T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ŞANLIURFA / BOZOVA - Bozova Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Haberler

Ock

Lefke Avrupa Üniversitesi temsilcisi, Avukat Mehmet Güneş okulumuza gelerek Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesi kapsamında 11. ve 12. sınıf öğrencilerimize motivasyonlarını artırmaya yönelik seminer düzenledi. Sayın Güneş, başarılı olmanın, başarıya ulaşmanın ne kadar önemli olduğunu, buna nasıl ulaşılacağını öğrencilerimize açıklayıcı ve samimi bir dille aktardı. Okulumuza gelerek bizleri bu konularda aydınlattığı için öncelikle kendisine ve programımıza katılım gösteren herkese teşekkür ederiz.

Ock

BİGEP kapsamında ilçemizdeki liselerde öğrenim gören 11. ve 12. sınıf öğrencilerine yönelik olarak 2. deneme sınavı uygulandı. Okulumuzdaki 9. ve 10. sınıflara da okulumuz geneli deneme sınavı yapıldı.

Ock

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenimiz Nuriye TAK rehberliğinde ,Regaib kandili öğrencilerimizin yaptıkları çeşitli etkinliklerle kutlandı.Üç aylar ile ilgili pano hazırlandı. Regaip Kandilimiz hayırlara vesile olsun.

Ock

Çocuk gelişimi alani 12.sinif öğrencileri Meslek Liseleri Hayata Dokunuyor Projesi Kapsamında  "Aile içi İletişim" konusunda okul oncesi egitim kurumlariyla işbirliği icerisinde velilerimize slayt, pankart ve el broşürü hazirlayarak bilgilendirme çalışması yaparak projeye katkida bulundular. Kendilerine teşekkür ediyoruz.

Ock

Okulumuz Bilişim Teknolojileri 10. sınıf öğrencilerimiz e-devlet kullanımı hakkında araştırma yaparak bu araştırmalarla ilgili afişler hazırladılar. Bu afişlerle birlikte gerçekleştirdiğimiz aile ziyaretleri ile okulumuz öğrencileri velileri konu hakkında bilgilendirdi. Çalışmada emeği geçen tüm öğrencilerimizi tebrik ediyoruz.

Kas

Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü aramızdan ayrılışının 85.yıl dönümünde saygı, sevgi ve rahmetle anıyoruz.

Saat dokuzu beş geçe Saygı Duruşunun yapılması ve İstiklal Marşı'nın okunması sonrası 10 Kasım Atatürk'ü Anma Töreni okul idarecilerinin, öğretmenlerinin ve öğrencilerimizin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Kas

Okulumuzda 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Cumhuriyet'imizin 100. yılına iz bırakacak etkinlikler yapıldı. Bu kutlamada emeği geçen tüm öğretmen arkadaşlarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ediyoruz.

Ekm

Okulumuzun 2023 - 2024 Eğitim Öğretim yılı 1.dönem 1. veli toplantısı yapıldı. Toplantıda öğrencilerin eğitim ve öğretim durumları ile devam devamsızlık, kılık kıyafet, temizlik, veli öğretmen iletşimi, eğitim öğretimin kalitesini artırmak için yapılması gereken çalışmalar üzerinde duruldu.  Okul müdürümüz Adnan MENDEŞ'in bilgilendirme ve sunumundan sonra sınıf rehber öğretmenleri ve ders öğretmenleriyle görüşmeler yapıldı.

Ekm

Rehberlik Servisimiz tarafından 11. ve 12. Sınıf öğrencilerimize Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) hakkında bilgi verildi. Yıl boyunca sürecek olan üniversiteye hazırlık etkinliklerinin ilk çalışmasında TYT ve AYT sınavlarının uygulanışı ve içeriği hakkında bilgi verildi.

Eyl

15 Temmuz 2016’da Türkiye Cumhuriyeti’nin millî birlik ve bütünlüğüne kastetme niyetiyle gerçekleştirilen hain darbe girişiminde, milletimiz ve demokrasimiz için canını ortaya koyan tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Bu uğurda büyük bir inançla mücadele eden halkımızın 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü kutlu olsun.

Eyl

2023-2024 eğitim-öğretim yılında 9.sınıf öğrencilerimize yönelik okulumuzda tercihte bulunabilecekleri alanlar ile ilgili alan tanıtımı yapılmıştır.

Ağu

Enfeksiyonlar toplumda görülme sıklıklarına göre değişik şekilde isimlendirilmektedir. Enfeksiyonların görülme sıklığı, etkilediği vaka sayısı ve coğrafi bölge yaygınlığına göre sporadik enfeksiyon, endemik enfeksiyon, epidemi (salgın) ve pandemi (küresel salgın) gibi terimler kullanılmaktadır. Bir hastalığın, bir bölge veya toplumda düzensiz olarak tek tük vakalar hâlinde görülmesine “sporadik enfeksiyon” denir. Bir enfeksiyonun bir toplumda alışılmış sıklıkta ve yoğunlukta görülmesi ve süreklilik arz etmesi ise “endemik düzey” olarak adlandırılmaktadır. Örneğin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ülkemizin Orta ve Kuzey Anadolu Bölgeleri’nde, tüberküloz ise tüm bölgelerimizde endemik olarak görülmektedir. Bir hastalığın bir bölge veya toplumda belirli bir zaman diliminde ilk kez görülmesi veya beklenenden daha çok sayıda görülmesi ise “epidemi” olarak adlandırılır.

Enfeksiyon etkeninin özellikleri, hastalık yapıcı etkisi, kişiden kişiye bulaş yolu, kuluçka süresi, etkili ilaç ve korunma tedbirinin olup olmaması ve toplumda bu enfeksiyona karşı bağışıklık oranlarına göre salgının hızı ve büyüklüğü değişmektedir. Uluslararası ticari ilişkiler, turizm hareketleri, seyahat kolaylıkları gibi faktörler hastalık etkenlerinin kolaylıkla ülkeler hatta kıtalar arası yayılmasına neden olmaktadır. Bulaşıcı bir hastalığın, endemik olarak bulunduğu ya da salgın yaptığı bölgeden taşarak beklenmeyen boyutlarda ülkeler arası neden olduğu küresel salgın “pandemi” olarak adlandırılmaktadır. SARS CoV2 virüsüne bağlı gelişen COVID-19 (COV: Corona virüs, ID: Infectious Disease, 19: 2019) Çin’in Wuhan eyaletinde bulunan Hubei şehrinde birkaç vaka olarak ortaya çıkmış ve salgının kontrol altına alınamaması sonucu tüm dünyaya yayılarak küresel salgına dönüşmüştür.Enfeksiyon Kontrol Önlemleri

Enfeksiyon hastalıklarının önemli özelliklerinden biri de alınacak enfeksiyon kontrol önlemleri ile hastalığın bulaşmasının ve yayılmasının önlenebilmesidir. Bir enfeksiyonun ortaya çıkabilmesi için enfeksiyon etkeninin bulunduğu kaynaktan tanımlanmış bir bulaş yolu ile duyarlı kişiye geçmesi gerekir. “Kaynak”, “bulaşma yolu” ve “duyarlı kişiden” oluşan bu döngüye “enfeksiyon zinciri” denilmektedir.
Enfeksiyonun önlenmesi için enfeksiyon zincirindeki bileşenlere yönelik müdahaleler (enfeksiyon kaynağının kontrolü, bulaşma yoluna yönelik önlemler ve duyarlı konağı korumaya yönelik önlemler) gerekmektedir. SARS CoV2 insanda enfeksiyona yol açtığı gösterilmiş yeni bir etken olduğu için tüm toplum bu virüse hassastır. Bu nedenle kısa sürede tüm dünyayı etkilemiş ve çok sayıda kişinin hasta olması ve ölümü ile sonuçlanmıştır. Enfeksiyon zinciri açısından değerlendirildiğinde COVID-19 kaynağında kontrol altına alınamamıştır.
Pandeminin kontrol altına alınmasında en önemli yol, bulaşma yoluna karşı alınacak önlemler ve aşılamadır. Bulaşma yoluna yönelik alınacak önlemler iki grup altında değerlendirilmektedir. Bunlar; “standart önlemler” ve hastalığın bulaş yoluna göre alınan “izolasyon önlemleri”dir. Burada sadece COVID-19 değil genel olarak enfeksiyon hastalıklarının bulaşma yollarına yönelik önlemler anlatılacaktır.
1. Standart önlemler: Hastanın tanısına ve enfeksiyonu olup olmadığına bakılmaksızın bütün hastalara uygulanan önlemlerdir. El hijyeni uygulanması, “gerekli” durumda “gerekli” kişisel koruyucu ekipmanların (maske, eldiven, önlük vs.) kullanılması standart uygulanan önlemlerdir.

2. Bulaşma yoluna yönelik önlemler: Bu önlemler hastalığın bulaş yolu göz önünde bulundurularak “temas yoluna yönelik önlemler”, “damlacık yoluna yönelik önlemler” ve “hava yoluna yönelik önlemler” olarak sınıflandırılmaktadır. Bir mikroorganizma birden fazla yol ile bulaşa neden olabileceği için bir etkene yönelik birden fazla izolasyon önlemi alınabilir.